Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, İsrail Parlamentosundaki komisyonda oylanan ezan yasağı tasarısının, geçmesi durumunda, Kudüs'ün tarihine karşı yapılmış olan bir hakaret olacağını söyledi.
"Şimdiye kadar gelen kısmıyla kabul edilebilir bir teklif değildir"
İsrail Parlamentosundaki yasama komisyonunun, ezanın hoparlörlerden okunmasının yasaklanmasına ilişkin yasa tasarısının onaylanmasının hatırlatılmasının ardından görüşü sorulan Kurtulmuş, yasa tasarısının bugün, İsrail Parlamentosu genel kurulunda görüşülmeye başlanacağını anımsattı. "Şimdiye kadar gelen kısmıyla kabul edilebilir bir teklif değildir." diyen Kurtulmuş, Kudüs'ün, bütün büyük dinlerin, İbrahimi üç dinin merkezi olduğuna vurgu yaptı.
Dört asır boyunca hiç kimsenin bir diğerine "Niye sen şöyle ibadet ediyorsun?, Niye sen şu şekilde davranıyorsun?" diye sormadığını, hiçbir şekilde kınamadığını, hiçbir şekilde bir diğerinin inancını kısıtlama yoluna gitmediğini aktaran Kurtulmuş, İsrail Parlamentosundaki komisyonda oylanan yasa tasarısının, genel kuruldan geçmesi durumunda, Kudüs'ün tarihine karşı yapılmış olan bir hakaret olacağının altını çizdi.
Kurtulmuş, şunları söyledi:
"Bu, aynı zamanda din özgürlüğüne karşı bir karardır. Bu, aynı zamanda siyasi olarak da fevkalade vahim bir karar olur. Biliyorsunuz dünya barışının kilidi Ortadoğu'dur, anahtarı ise Filistin barışıdır. Bu karar, asla Filistin barışına hizmet etmeyecek bir karar olur. Son derece yanlış bir karar olur. Ümit ediyoruz ki, İsrail Parlamentosu bu aymazlığa son verir ve böyle bir karar İsrail Parlamentosundan geçmez. Kaldı ki, şunu da çok açık bir şekilde ifade etmek isterim; ne olursa olsun, ezan sesini kısmaya kimsenin de gücü yetmez.
Biliyorsunuz ezan yasağı ortaya çıktığı anda Filistinliler, Kudüs'te evlerinin damlarına, pencerelerine çıkarak 'Siz bir kaç tane minareden ezan sesini yasaklamaya kalkarsanız, biz bütün camlardan, çatılardan ezan okuruz' diyerek Filistinler ezan okumayı sürdürdüler, bundan sonra da sürdürürler. Böyle bir karar alınmayacağını ümit ederim. Bu karar alınsa da Filistinli ve dünya Müslümanları bakımından yok hükmünde bir karardır. Bu karar uygulanmaz, Filistinli Müslümanlar orada ezan okumaya devam ederler."
Kaynak: AA
Muhabir: Ali Kemal Akan
|